Miksi kaiuttimen sijoittelulla on merkitystä

Niille meistä, jotka uskovat, että musiikin pitäisi silti olla mukaansatempaava kokemus ei vain taustakuuntelussa, tässä on neuvoja kaiuttimien sijoittamiseen saadaksesi niistä parhaan hyödyn.

Kaiuttimien asettelu

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää muistaa, että jokainen huone kuulostaa erilaiselta ja jokainen kuunteleva kuulee äänen hieman eri tavalla. Huoneen lattia ja pehmeät kalusteet voivat vaikuttaa valtavasti äänikokemukseen, samoin kuin sijoittaminen liian lähelle seiniä tai vastakkaisia ​​ikkunoita. Ajattele vain päivää, jolloin käänsit uuden kotisi avaimen ja kuinka paljon huone kaikui sen ollessa tyhjä, mutta nyt et huomaa tätä, kun olet laittanut verhot  ja täyttänyt tilaa huonekaluillasi ja muilla esineillä.

Sijoittelu

Heti kun olet purkanut uudet kaiuttimesi pakkauksistaan, aloita pyrkimällä tasasivuiseen kolmioon niiden ja kuuntelupaikkasi välille. Tämä asettelu tarjoaa parhaan stereokuvan mukaisen paikan.

Ihannetapauksessa kaiuttimet ovat 1,5–4,5 metrin päässä toisistaan, vähintään 1 metrin etäisyydellä sivuseinistä ja 0,5 metrin etäisyydellä takaseinästä.

Kirjahylly ja Standmount kaiuttimet

Hylly- ja jalustakaiuttimet ovat yleensä pienempiä, ja siksi niitä käytetään usein pienemmissä tiloissa.

Nämä tulee silti sijoittaa huoneeseen kello 10 ja 2 paikkeilla. Korvan korkeudelle sijoitettujen kaiuttimien ympärillä tulisi olla mahdollisimman paljon tilaa ympäröivistä seinistä ei-toivottujen “booming” efektien vähentämiseksi.

AV-asetukset

Etukanava

Kun määrität AV-äänen (Audio Visual), oikean ja vasemman kanavan etukaiuttimet tulee sijoittaa samalla tavalla kuin 2-kanavainen Hi-Fi-sijainti. Keskikaiuttimen tulee olla yhtä kaukana sekä vasemman että oikean kanavan välillä ja samalla korkeudella, mikä taas olisi ihanteellisesti korvan tasolla.

Takakanava

Kun käytetään elokuvamaisia surround-äänitehosteita, takakanavan kaiuttimet tulee sijoittaa taaksesi etukaiuttimien peiliasentoon ja kuunteluasentoon täysin mukaansatempaavan elokuvakokemuksen luomiseksi.

Subwoofer

Subwoofer on suunniteltu tuomaan enemmän matalia taajuuksia kuuntelukokemukseesi, ja sen suorituskykyyn voi vaikuttaa suuresti myös sijoittaminen huoneessa. Sen istuttaminen nurkkaan etukaiuttimien viereen lisää basson määrää, kun taas niiden sijoittaminen keskelle seinää tai kauemmaksi huoneesta tuo paljon vähemmän basson vahvistusta.

Menikö perille?

Kuten aiemmin mainittiin, jokainen huone on ainutlaatuinen ja äänenlaatu vaihtelee huoneesta toiseen, joten älä unohda, että lattiapäällysteet yms. materiaalit voivat vaikuttaa äänikuvaan. Esimerkiksi puiset tammilattiat auttavat heijastamaan ääniaaltoja ympäriinsä ja tuottavat  epäyhtenäisemmän ja sekavamman äänen. Toisaalta matot, pehmeät tyynyt ja tekstiilit auttavat vaimentamaan ei-toivottua energiaa. Joten jos ”soundi” kuulostaa epämiellyttävältä, sijoittele huoneeseen pehmeitä kalusteita tai esimerkiksi paksummat verhot.

Parhaan mahdollisen äänikuvan löytyminen saattaa vaatia kokeilua, mutta se on osa hauskuutta!

Tee kokeiluja löytääksesi juuri sinulle sopiva kokoonpanon ajan kanssa.
Siirtele esineitä ja kokeile kaiuttimiasi eri asennoissa löytääksesi tarkan itseäsi miellyttävän äänikuvan.

Hyviä kuunteluhetkiä!